Preskoči na glavni sadržaj
Stolni tenis Marija Martinovic
SSOIZZ

Sportsko društvo osoba s tjelesnim invaliditetom – ŠDOTI Uspon

Razvoj sporta osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji započinje 14. srpnja 2008. godine  kada su Darko Matić, Suzana Strunjak, Zlatko Župetić, Višnja Majsec Sobota, Petra Žuvela, Ivica Lukačević, Daniela Smukov i Marina Robotić osnovali Športsko društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Uspon. Za predsjednika izabran je Darko Matić, a za dopredsjednicu Suzana Strunjak. Ova prva športska udruga osoba s invaliditetom imala je za cilj promicanje bavljenja športom i športsko-rekreativnim igrama za osobe s invaliditetom s područja Velike Gorice gdje je tada živjelo preko 5500  osoba s invaliditetom. Osnivanje ŠDOTI Uspon bio je dio Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom Velike Gorice, a koju je usvojilo Gradsko vijeće Grada Velike Gorice na svojoj sjednici održanoj 4. prosinca 2008. godine, s ciljem promicanja ravnopravnosti svih svojih građana.

Prvi nastup članova ŠDOTI Uspona bio je na 12. Otvorenom atletskom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom. Nastupili su 23. i 24. svibnja 2009. godine u Rijeci gdje je u kugli Renata Celjak osvojila srebro, a Jure Brnić u kugli broncu te srebro u koplju.

U prosincu na Božićnom atletskom dvoranskom mitingu „Most prijateljstva“ u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi Renata Celjak u bacanju kugle osvaja srebrnu medalju.

Na 13. otvorenom prvenstvu Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom u Puli, 22. i 23. Svibnja 2010. nastupili su Renata Celjak, Martin Budimir, i Jure Brnić. Renata Celjak je u kugli osvojila broncu.

  1. prosinca 2010. godine uz pomoć Grada Velike Gorice i Zajednice športskih udruga Velike Gorice članovi ŠDOTI Uspon dobivaju na korištenje teretanu koja je u potpunosti pristupačna osobama u kolicima. Teretana se nalazi u sklopu sportske dvorane Osnovne škole „Eugen Kumičić“ u Velikoj Gorici.

Na 14. otvorenom prvenstvu Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom koje je održano u Puli, 21. i 22. svibnja. 2011. godine u konkurenciji 14 klubova iz Hrvatske zauzeli su solidno 9. mjesto. Za Usponovce su nastupili Martin Budimir i Marko Bačurin u utrkama na 400 i 1500 metara te u skoku u dalj, kao i Renata Celjak i Velimir Šandor u bacanju kugle, koplja i diska. U promotivnoj utrci na otvaranju prvenstva nastupio je i najmlađi Usponovac osmogodišnji Marko Cavrić. Valja istaknuti da su svi postigli u svim nastupima svoje nove osobne rekorde. Martin Budimir osvojio je zlatnu medalju u utrci na 1500 metara.  Ovom pobjedom Budimir je zasluženo dobio poziv izbornika u Hrvatsku atletsku reprezentaciju

Članovi ŠDOTI Uspona nastupili su 2010. i 2011. godine na Prvenstvima Hrvatske u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom u splitskoj Spaladijum areni.

Početkom 2012. godine iz ŠDOTI Uspona izdvajaju se atletska i stolnoteniska sekcija te se osnivaju AKOSI Uspon te STKOI Uspon. Od tada ŠDOTI Uspon se okreče prema zadovoljavanju potrebe za očuvanjem, održavanjem, poboljšanjem i unapređenjem psihofizičkih sposobnosti i zdravlja, te u cilju obogaćivanja slobodnog vremena tjelesnim vježbanjem i sportskim aktivnostima djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Djelatnosti Društva jesu:

  • planiranje rada i razvitka športa za osobe s invaliditetom,
  • organiziranje i provođenje redovitih sustavnih treninga članova radi pripreme za nastupima na sportsko-rekreativnim igrama lokalne, regionalne i državne razine,
  • organiziranje i provođenje rekreativnog vježbanja,
  • održavanje i razvijanje psiho-fizičkih sposobnosti kroz rekreaciju,
  • organiziranje manifestacija s ciljem promiđbe sportskih aktivnosti djece s teškočama u razvoju i osoba s invaliditetom tako da od 19. rujna 2009. godine svake godine mjeseca rujna se redovito organizira manifestacija „Dan jednakih mogućnosti“ s ciljem senzibiliziranja javnosti za sport osoba s invaliditetom. Također u prve tri godine ŠDOTI Uspon pokrenuo je godišnje kupove u stolnom tenisu osoba s invaliditetom te atletski bacački miting, a čiju organizaciju kasnije preuzimaju atletski i stolnoteniski klub.

Danas članovi ŠDOTI Uspona se bave elektroničkim pikadom te visećom kuglano. Organizatori su Kupa Velike gorice u elektroničkom pikadu i visećoj kuglani „Vladimir Marković“ te redovito nastupaju na Sportsko rekreativnom prvenstvu Hrvatske u organizaciji Hrvatskog para-olimpijskog odbora.

Aktivnosti se održavaju u športskoj dvorani OŠ „Eugen Kumičić“ utorkom i subotom, a sjedište je na adresi Matije Slatinskog 4, Velika Gorica. Za sve informacije možete se obratiti na mail darko.matic@xnet.hr ili mob. 091 510 75 79.