Preskoči na glavni sadržaj
AKOSI Uspon - Atletika Renata Celjak
SSOIZZ

AKOSI Uspon

Misija Atletskog kluba osoba s invaliditetom Uspon (AKOSI Uspon), koji djeluje od 2012. godine,  je promicanje i poticanje atletskog sporta za osobe s invaliditetom. Organiziranje i provođenje sustavnih treninga članova, pripreme za natjecanje i postizanje sportskih rezultata, kao i sudjelovanje u sportskim natjecanjima u zemlji i inozemstvu te sportski odgoj djece i mladeži, organiziranje i vođenje sportskih priredbi, skrb o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti članova kluba, razvijanje domoljublja, sportskog duha i usvajanja etičkih vrijednosti bavljenjem atletikom.

Prvi nastup atletičara Uspona bio je na 12. Otvorenom atletskom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom. Nastupili su 23. i 24. svibnja 2009. godine u Rijeci gdje je u kugli Renata Celjak osvojila srebro, a Jure Brnić u kugli broncu te srebro u koplju. 

U prosincu na Božićnom atletskom dvoranskom mitingu „Most prijateljstva“ u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi Renata Celjak u bacanju kugle osvaja srebrnu medalju.

2010. godina

Na 13. otvorenom prvenstvu Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom u Puli, 22. i 23. Svibnja 2010. nastupili su Renata Celjak, Martin Budimir, i Jure Brnić. Renata Celjak je u kugli osvojila broncu. 

2. prosinca 2010. godine  uz pomoć Grada Velike Gorice i Zajednice športskih udruga Velike Gorice članovi ŠDOTI Uspon dobivaju na korištenje teretanu koja je u potpunosti pristupačna osobama u kolicima. Teretana se nalazi u sklopu sportske dvorane Osnovne škole „Eugen Kumičić“ u Velikoj Gorici.

2011. godina

Na 14. otvorenom prvenstvu Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom koje je održano u Puli, 21. i 22. svibnja. 2011. godine u konkurenciji 14 klubova iz Hrvatske zauzeli su solidno 9. mjesto. Za Usponovce su nastupili Martin Budimir i Marko Bačurin u utrkama na 400 i 1500 metara te u skoku u dalj, kao i Renata Celjak i Velimir Šandor u bacanju kugle, koplja i diska. U promotivnoj utrci na otvaranju prvenstva nastupio je i najmlađi Usponovac osmogodišnji Marko Cavrić. Valja istaknuti da su svi postigli u svim nastupima svoje nove osobne rekorde. Martin Budimir osvojio je zlatnu medalju u utrci na 1500 metara.  Ovom pobjedom Budimir je zasluženo dobio poziv izbornika u Hrvatsku atletsku reprezentaciju. 

2012. godina

U skladu sa Zakonom o sportu i Statutom Hrvatskog paraolimpijskog odbora u 2012. godini prišlo se izdvajanju atletske sekcije iz sastava ŠDOTI uspona osnivanjem samostalnog kluba.

Osnivačka sjednica Skupštine Atletskog kluba osoba s invaliditetom USPON Velika Gorica, održana je 24.  veljače 2012. Za predsjednika izabran je Darko Matić.

Na 15. Otvorenom atletskom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom održanom u Zagrebu 05. i 06. svibnja 2012. godine Velimir Šandor osvojio je srebro u bacanju diska, Marko Štefanac  osvojio je broncu u bacanju diska, Marko Bačurin  osvojio je broncu na 200 m, Marko Štefanac osvojio je srebro u bacanju koplja, Ivan Palčić osvojio je broncu u bacanju koplja, Martin Budimir osvojio je srebro na 1500 m. Martin Budimir, kao hrvatski reprezentativac nastupio je na Dvoranskom svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s intelektualnim teškoćama od 14. do 18. ožujka u Manchesteru i u utrci na 1500 metara zauzevši 13. Mjesto. 

2013. godina

11.05.2013 na Otvorenom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u Varaždinu nastupilo je 9 sportaša Atletskog kluba Uspon. Ekipno su zauzeli 8 mjesto od ukupno 12 klubova. Marko Štefanac: bacanje kugle osvojio 1 mjesto u svojoj kategoriji, bacanje DISKA zauzeo 1 mjesto, Velimir Šandor u DISKu s 13.08m zauzeo treće mjesto.  Martin Budimir trka na 1500 m zauzeo 2 mjesto
Bacački kup Velika Gorica
8.09.2013 na atletskom poligonu ŠRC „Velika Gorica“ održan je 1. atletski bacački miting Velike Gorice za osobe s invaliditetom

2014. godina

Na Atletskom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom u subotu 17. svibnja 2014. godine u Varaždinu, nastupio je AKOSI Uspon iz Velike Gorice. U utrci na 1500 metara Martin Budimir osvojio je zlatno a Tvrtko Matanović srebrno odličje. Boje atletskog kluba osoba s invaliditetom Uspon iz Velike Gorice branili su još: Velimir Šandor, Goran Samac, Renata Celjak, Nikola Nestorović, Dominik Počekal, Ivan Palčić i Marko Bačurin. 

Na 17. otvorenom atletskom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom, koje je održano u Varaždinu 05. srpnja, nastupili su sportaši AKOSI Uspona. Usponovci su u konkurenciji 78 sportaša iz 8 zemalja i 9 hrvatskih klubova zabilježili sljedeće rezultate:  Renata Celjak DISK – 9.95m KOPLJE – 8.43m; Velimir Šandor DISK – 15.14m KUGLA – 5.30m; Dominik Počekal DISK – 15.15m KOPLJE – 12.24m; Goran Samac DISK – 21.14m KUGLA – 8.34m; Nikola Nestorović KUGLA – 5.07m; Martin Budimir 400m – 1:01 :78 min; 1500m – 4:45.84 ; Marko Bačurin 200m – 33.00; 400m – 2:51.28; Tvrtko Matanović 200m – 31.28, 400m – 1:08.85

27. rujna 2014. godine održan je na ŠRC Gorica 2. atletski miting Velike Gorice za osobe s invaliditetom. Nastupilo je 34 atletičarki i atletičara iz atletskih klubova “Srce” Rijeka, “Odisej” iz Kutine, “Agram” iz Zagreba  I AKOSI Uspon iz Velike Gorice. 

2015. godina

Na europskim igrama mladih osoba s invaliditetom održanih u Varaždinu 17. Do 19. Srpnja u konkurenciji 386 sportaša iz 22 zemlje nastupio je Dominik Počekal član AKOSI “Uspon”,. U češkom Olomovcu od 27. Do 29. Kolovoza održano je Otvoreno atletsko prvenstvo za osobe s invaliditetom na kojemu su nastupili i atletičari AKOSI Uspona.
Velimir Šandor trijumfirao je u bacanju diska s daljinom od 15,87 metara.
Osim Šandora u Olomovcu su nastupili 15-to godišnji Dominik Počekal osvojivši u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja peto mjesto u koplju i osmo mjesto u disku te Tvrtko Matanović koji je na 400 metara zauzeo sedmo mjesto, a peti na 100 metara.
U organizaciji AKOSI Uspon 19. Rujna na terenima ŠRC „Velika Gorica“ održan je 3. Atletski miting Velike Gorice. Na mitingu su nastupili sportaši Srca iz Rijeke, Odiseja iz Kutine, Agrama iz Zagreba te domaćina Uspona. Svi su se oni natjecali u bacačkim disciplinama kugle, koplja i diska, Utrkama na 60 metara te skoka u dalj. 

30. rujna u ruskom Sočiju na Svjetskim igrama sportaša s invaliditetom koji su u kolicima, amputacijama i niskim rastom,  Velimir Šandor, član AKOSI Uspona u disku osvojio svoje prvo svjetsko zlato daljinom od 17.45 metara.

25. Listopada u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja osvojio brončanu medalju u bacanju diska na IPC Svjetskom prvenstvu u Dohi

2016. godina

3. ožujka u novoj sportskoj dvorani u Rakitju Zajednica sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije proglasila je najbolje sportaše, klubove i zaslužne sportske djelatnike za 2015. Godinu.
Najbolji sportaš s invaliditetom je Velimir Šandor, član Atletskog kluba osoba s invaliditetom Uspon iz Velike gorice koji je na IPC Svjetskom prvenstvu u katarskoj Dohi 25. Listopada prošle godine u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja osvojio brončanu medalju u bacanju diska. To je prva svjetska medalja za sportaše s invaliditetom Zagrebačke županije.
U Varaždinu, 14. svibnja, na stadionu „Sloboda“ održano je 19. Otvoreno atletsko prvenstvo Hrvatske te Državno prvenstvo. Atletičari AKOSI Uspona iz Velike Gorice osvojili su treće mjesto u konkurenciji 15 klubova.
Velimir Šandor ponovno je briljirao bacivši disk na 17,39 metara, a slavio je i u bacanju koplja. Zlatno odličje osvojili su Tvrtko Matanović na 400 metara i Renata Celjak u kugli. Srebrene medalje osvojili su u svojim kategorijama Dominik Počekal u kugli i disku, Ivan Palčić u koplju, Tvrtko Matanović na 200 metara, Renata Celjak u koplju i Stjepan Dereta na 400 metara. Broncu je u disku osvojio Goran Samac, a Stjepan Dereta na 200 metara.
U sklopu međunarodnog djela natjecanja gdje su se nadmetali atletičari iz devet zemalja Usponovci su osvojili zlata Velimira Šandora u disku i koplju. Srebrom okitila se Renata Celjak u kugli, a broncama Dominik Počekal u kugli te Ivan Palčić u koplju.
Goričani su se tako iz Varaždina vratili s ukupno 17 odličja, što predstavlja njihov najbolji rezultat od osnutka Kluba.

10. lipnja u talijanskom gradu Grossetu na IPC Europskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom čast da ponese hrvatski stijeg na ceremoniji svečanog otvaranja pripala je Velikogoričaninu Velimiru Šandoru 12. Lipnja u bacanju diska Velimir Šandor, član AKOSI Uspona je s novim osobnim rekordom od 18,53 metra osvojio srebreno odličje. 

8. rujna, na 15. POI u Rio de Janeiru  u 15.00 sati po hrvatskom vremenu Velimir Šandor, član AKOSI Uspona iz Velike Gorice osvojio brončanu medalju u disku s daljinom od 18,24 metra.  Bila je to povijesna prva paraolimpijska medalja koji su sportaši s invaliditetom Velike Gorice osvojili. 

17. studenog, u poštanskom uredu 10410 Velika Gorica, Slavka Kolara 15 Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije i Hrvatska pošta predstavili su prigodni poštanski žig posvećenog Velimiru Šandoru brončanom paraolimpijcu s 15. Ljetnih Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru i članu AKOSI Uspon iz Velike Gorice.

15. i 16.  Prosinca članovi AKOSI Uspona nastupili su na „Međunarodnom Božičnom atletskom prvenstvu Bratislave“ održanog u dvorani SPORT HALL ELAN 

2017. godina

12. ožujka nastupili na Atletskom bacačkom mitingu u Splitu

13. svibnja na Državnom prvenstvu u atletici za osobe s invaliditetom u Varaždinu AKOSI Uspon zauzeo je 2. mjesto

Na međunarodnom atletskom para mitingu u Zagrebu od 27. i 28. svibnja AKOSI uspon osvojio je 4 zlata,3 srebra i 1 broncu.

18. srpnja na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu Velimir Šandor osvojio je brončanu medalju u bacanju diska

Na otvorenom atletskom prvenstvu Češke za osobe s invaliditetom od 25. do 27. kolovoza atletičari AKOSI Uspon-a osvojili su 4 zlata i 2 brončane medalje

16. rujna u Velikoj Gorici održan je 4. atletski bacački miting Velike Gorice za osobe s invaliditetom

Na svjetskom juniorskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom koje je održano od 3. do 6. kolovoza u švicarskom Nottwilu član AKOSI Uspon iz Velike Gorice Dominik Počekal u kategoriji F57 u bacanju diska osobnim rekordom od 23,24 metara osvojio zlatnu medalju, a u bacanju kugle osobnim rekordom 8,26 metara osvojio je srebrnu medalju. 

Na Europskim igrama mladih u Genovi od 11. do 15. listopada Dominik Počekal osvojio je zlatne medalje u bacanju diska i kugle

2018. godina

4. ožujka – članovi AKOSI Uspona nastupili su na Zimsko bacačkom prvenstvu Hrvatske koje je održano u organizaciji Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom u Splitu. Nataša Sobočan osvojila je zlata u bacanju kugle i diska. Dva srebra osvojila je Renata Celjak u bacanju kugle i koplja. Zlato je osvojio Velimir Šandor u bacanju diska. Srebro je osvojio Dominik Počekala u bacanju diska.

29. travanj – Ekipno atletsko prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom održanom u Vinkovcima, članovi AKOSI Uspona osvojili su drugo mjesto.

12.  i 13. svibnja  u Splitu na Otvorenom atletskom prvenstvu Hrvatske za osobbe s invaliditetom članovi AKOSI Uspona osvojili su slijedeće medalje: Nataša Sobočan  broncu u kugli, srebro u disku. Nikolina Žeravica  zlato na 100 i 200 m. Renata Celjak  srebro u bacanju koplja. Tvrtko Matanović  broncu na 400 m. Velimir Šandor  broncu u bacanju diska. 

25. do 27. svibnja  članovi AKOSI Uspona na Otvorenom atletskom prvenstvu Srbije za osobe s invaliditetom održanom u Kragujevcu osvojili su : 1. mjesto Velimir Šandor u bacanju diska. 1. mjesto Nataša Sobočan u bacanju kugle i 2. mjesto u bacanju diska.  

 14. i  15. lipnja članovi AKOSI Uspona na Grand pri atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u Parizu prvo mjesto osvojio je Velimir Šandor u bacanju diska. 

02. do 06. srpnja na IWAS svjetskim igrama mladih u Athlonu, Irskoj, član AKOSI Uspona prvo mjesto osvojio je Dominik Počekal u bacanju diska i drugo mjesto u bacanju kugle. 

24. kolovoza  na Europskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u njemačkom Berlinu članAKOSI Uspona Velimir Šandor osvojio je četvrto mjesto. 

15. rujna Športsko društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Uspon organizirao je u Velikoj Gorici 10. dan jednakih mogućnosti i Memorijal „Nikica Kasunića“ u spomen rano preminulom Velikogoričkom boćaru, s ciljem promocije sporta osoba s invaliditetom.

13. listopada  Atletski klub osoba s invaliditetom Uspon organizirao je 5. atletski bacački miting Velike Gorice za osobe s invaliditetom 

25. srpnja 2020. u Splitu na 7. međunarodnom atletskom mitingu Velimir Šandor s 20,14 metra u disku bacio najbolji ovogodišnji rezultat na svijetu i treći na tablicama za paraolimpijske igre u Tokiju.

 

Sportaši godine Velike Gorice u kategoriji osoba s invaliditetom:

2012. Martin Budimir 

2013. Goran Samac – atletika

2016. u kategoriji svih sportaša Velike Gorice Velimir Šandorkao i u izboru Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije proglašen je za sportaša godine.

20. prosinca 2018. Velimir Šandor proglašen za sportaša s invaliditetom Velike Gorice

U izboru Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije za najuspješniji klub u 2017. godinu proglašen je AKOSI Uspon

Treninzi se održavaju u prilagođenoj teretani isportskoj dvorani OŠ „Eugen Kumičić“ te na sportskom atletskom poligonu ŠRC-a Velika Gorica.

Kontakt podaci:

Kontakt osoba: Petar Matić (predsjednik) – 091 911 20 18